A víz és az emberi szervezet

A víz és az emberi szervezet

Igazságok

Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása.
Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba. A kinyert vizet megpróbáljuk –feleslegesen- teljes mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmassá tenni.
Valójában ez a tisztítás csak megváltoztatja szennyezés jellegét, ipari vizet állít elő. Az ipari víz nagyon megfelelő öntözésre, ipari folyamatokhoz, a lakossági felhasználásra, de emberi fogyasztásra –ivásra- nem alkalmas. Emberi fogyasztásra az ipari víznél sokkal jobban megfelelnek a természetes ásványvizek, de sajnos ezek sem az emberi test igényeihez igazodnak.
Az ember valójában a felhasználási körforgásban lévő vízmennyiségnek csak elenyésző részét issza meg. Egy fő naponta kb. 150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban:

Ivás, főzés 3-4 liter
Kézmosás 10-15 liter
Fürdés, zuhanyozás 20-40 liter
Mosás 20-40 liter
Tisztítás 5-10 liter
WC használat 20-40 liter

Víztakarékossági tanácsok:
- Fürdés helyett zuhanyozás.
- Gyorsan mossuk meg a kezünket, ne folyassuk feleslegesen a vizet.
- Fogmosáskor használjunk poharat.
- Minden szemét szennyezi a vizet a körforgásban.
- Soha ne öntsön olajat, vegyszereket, hulladékot a WC-be

A víz szerepe az emberi testbenAz újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi.
A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kp súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz.

Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.

Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.

Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is.
Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú.
A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:
• A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
• A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
• A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet.
• A víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk.
• A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához.
• A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.
A víz szerepét részletesen taglaló és ezzel kapcsolatosan egy speciális mérési eljárást tartalmazó cikket olvashat a következő linken: Vincent módszer.

A víz - tévhitek róla


A víz funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Ezért aztán az ember élete során ásványok formájában 200 kg kőzetet iszik meg, ami csak keresztülmegy a testén.
Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt a vízből nem képes felhasználni, csak a szerves ásványi anyagokat képes felhasználni. Tehát elsősorban az ételekből veszi fel a test az ásványi anyagokat, esetleg a táplálkozás során elfogyasztott vízből. Másrészt ha megvizsgáljuk a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák.
Ice water - A víz és az emberi szervezet - ásványianyag táblázat


A napi szükségletek adatai csak tájékoztatási értékek, az ivóvíz által tartalmazott mennyiségek irányértékek, amik a forrástól függően változhatnak.
Az emberi test sejtjeinek a működéséhez elektromágneses térre van szüksége. A sejtek elektromágneses terének fenntartásához szabad elektronok és protonok szükségesek. A fertőtlenítésre használt aktív klór magához vonzza a szabad részecskéket és ezzel rontja a sejtek működési feltételeit. A vízcsapból kieresztett, szabadon hagyott vízből a klór annak típusától függően előbb-utóbb távozik. Vezetékes vizet lehetőleg csak pihentetés után igyuk. Ha tehetjük igyunk inkább ásványvizet, illetve igyuk a test számára legegészségesebb ozmózis eljárással tisztított vizet.

Ezzel kapcsolatosan a következő linkeket olvassa el: Vincent módszer

Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?


Az alábbi táblázat tartalmazza azokat az ásványi anyag határértékeket amelyre egy egészséges embernek szüksége van. Látni fogjuk a víz szerepe elhanyagolható az ásványi anyagok pótlásának feladatában.
Speciális diéta esetén jelentős eltérések lehetnek a napi szükségletek értékeiben, ebben az esetben tartsa be az orvos által javasolt étrendet.
Feltüntettük azt is, hogy átlagosan mennyi ásványi anyagot tartalmaz az ásványvíz és mennyit lehet a különböző ételekből felvenni, az adatok természetesen tájékoztató jellegűek, függenek a víz fajtájától is.

A táblázatot az alábbi linken éri el: Ásványi anyag tábla

Kapcsolódó galériák

a_viz_es_az_emberi_szervezet


Kapcsolódó fájlok